Site en françaisView this website in English
 

Marsmissies: Phobos

Phobos-1 in 1988

Artiestenimpressie van het Phobos ruimtetuig.
Artiestenimpressie van het Phobos ruimtetuig.
(Credits NASA, JPL.)


De Phobos-1-missie werd gelanceerd op 7 juli 1988 vanuit Baikonour. Het voornaamste doel van de missie, net zoals haar zuster-ruimtetuig Phobos 2, was om de grootste van de twee manen rond Mars, Phobos te exploreren.

Naast instrumenten om de Mars satelliet te bestuderen, droeg Phobos ook instrumenten mee om de Zon, Mars, het interplanetair medium en uitbarstingen van gammastralen te bestuderen.

Het Phobos 1 ruimtetuig ging echter op weg naar Mars verloren na een verkeerde opeenvolging van commando's verzonden van op Aarde. Op 2 september 1988 werd het ruimtetuig afgesloten.

Bron: NASA HEASARC

Instrumenten

Oorspronkelijk moesten beide Phobos-ruimtetuigen identiek dezelfde instrumentenlading dragen. Gewichtsbeperkingen zorgden er echter voor dat sommige instrumenten enkel op één van de twee sondes geplaatst werden. Phobos 1 droeg in totaal 25 instrumenten.

Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) speelde een essentiële rol bij de interpretatie van data verzameld door 1 van de instrumenten op PHOBOS 2. Het resultaat was de ontdekking van formaldehyde in de atmosfeer van Mars.

pdf Meer informatie over de ontdekking van formaldehyde in de jaren 1990 (.pdf file)

 

Link naar de website van het Federaal Wetenschapsbeleid
Link naar de Federale Portaalsite