Site en franšaisView this website in English
 

Mars, de planeet

Mars is naast onze Aarde, misschien wel de best gekende planeet van ons zonnestelsel. Maar gelijkt Mars op de Aarde? Vanwaar komt die rode kleur? Kunnen we er ademen en wat zit er juist in de atmosfeer? Is het er warm? Kortom, wat zijn de opmerkelijkste eigenschappen?

Mars Atmosfeer Credits J Hamilton
Copyright Calvin-J. Hamilton, 1997

 

Waarom heeft Mars een roodachtige kleur?

Mars is een stuk kleiner dan de Aarde en kent geen diepe oceanen, meren of rivieren. In tegenstelling tot onze blauwe lucht, ziet de atmosfeer van Mars er veelal pastelrood uit, met soms roze en roodbruine tinten. Deze kleuren zijn te wijten aan fijn stof, opgejaagd vanop het woestijnachtige oppervlak door krachtige windstormen. Dit stof bestaat gedeeltelijk uit ijzeroxide, op Aarde beter bekend als roest.

 

De hoeveelheid stof varieert naar gelang de seizoenen, zodat ook de atmosfeer van kleur verandert met de seizoenen. In de winter hecht dit stof zich vast aan bevroren koolstofdioxide-deeltjes en daardoor komen ze op de bodem terecht. Hierdoor klaart de atmosfeer uit en krijgt Mars een lichtere kleur.

 

Mars True Color

 

In de zomer blijven de stofdeeltjes, verspreid door de oppervlaktewinden, langer in de atmosfeer. Vermits de windrichting en de windsterkte heel veranderlijk zijn, vormen de stofdeeltjes donkere plekken of worden ze van bepaalde plaatsen weggeblazen.

Deze stormen kunnen wekenlang aanhouden, waardoor ons het zicht op de bodem van Mars ontnomen wordt, maar waardoor ook spectaculaire kleurveranderingen optreden.

 

Enkele cijfers i.v.m. de planeet Mars

  • Baan: Gemiddelde afstand tot de Zon: 227,94 miljoen km (1.52 AU)
  • Diameter: 6 794 km
  • Temperatuur: Van -133°C tot +27°C: gemiddeld -63°C
  • Druk: 5,1 hectopascal aan de oppervlakte
  • Gebergte: De Olympus Mons (Hoogste vulkaan van het zonnestelsel) reikt tot 26 km

Mars - Olympus Mons (Credits ESA)
Mars - Olympus Mons (Credits ESA)

 

  • Zwaartekracht: Beduidend zwakker dan op Aarde (3,71 m.s-²)
  • Marsjaar: 687 aardse dagen Marsdag: 24u 40
  • Natuurlijke satellieten: Deimos en Phobos


Link naar de website van het Federaal Wetenschapsbeleid
Link naar de Federale Portaalsite