Site en franšaisView this website in English
 

Marsmissies: Mars Sample Return

Het iMARS-team

iMARS staat voor “international Mars Architecture for the Return of Samples” (internationale Mars-Constructie voor het Terugbrengen van Stalen). Het is een internationale studiegroep die gesticht werd onder de vleugels van de Internationale Mars Exploratie Werkgroep (IMEWG).

Logo

De IMEWG is een internationale entiteit van ruimtevaartagentschappen en ruimtevaartautoriteiten die de exploratie van Mars op internationaal niveau proberen te coördineren en die daarbij een sterke internationale samenwerking aanbevelen.

Het iMARS-team werd opgericht om voorbereidende studies uit te voeren voor de Mars Sample Return missie (MSR), en om de bereidheid voor internationale samenwerking voor deze zeer ambitieuze missie te onderzoeken. Het iMARS-team behandelde en bediscussieerde in Fase I van het project de vele uitdagingen en problemen en gaf suggesties aan het IMEWG-consortium door middel van een:

pdf Uitvoerig rapport dat beschikbaar is op de website van MEPAG (American Mars Exploration Program Analysis Group) (pdf, 3.6MB)

 

 

Wetenschappers van het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) Frank Daerden, Christian Muller en Didier Moreau namen deel aan de iMARS-groep als afgevaardigden van het Belgisch Federaal Wetenschapsbeleid.
Logo

Dr. Didier Moreau van het BIRA was de Belgische afgevaardigde bij IMEWG sinds 2006 in opdracht van Werner Verschueren (Belgisch afgevaardigde bij ESA voor exploratie), en sinds begin 2009 vervangt dr. Frank Daerden hem in deze functie. Samen met dr. Christian Muller, ook van het BIRA, vormden ze de Belgische vertegenwoordiging in het iMARS-consortium, waarvan NASA in april 2009 het werk erkende met een prestigieuze prijs: de NASA Group Achievement Award.

 

Dr. Ann Carine Vandaele was nomited by BELSPO as the Belgian representative to IMEWG in 2014 and took part to the discussions of the Phase II iMars Working Group.

The Phase II iMARS science team describe their approach and some preliminary organizational and operational models for a fully international sample-science management paradigm.

pdf Report on iMars PII findings (pdf, 3.6MB)

 

België en een korte geschiedenis van het onderzoek naar Mars

Het BIRA en de Belgische Ruimtevaartautoriteiten tonen al lang interesse in en nemen actief deel aan de ruimte-exploratie van Mars en de atmosferische wetenschap. Het BIRA was betrokken bij de Mars-ruimtemissies PHOBOS (USSR, 1988) en Mars 96 (USSR, 1996, faalde na lancering), en neemt nu al 5 jaar deel aan de actieve ESA-missie Mars Express met het Belgisch-Franse instrument SPICAM.

Wetenschappers van het BIRA ontwikkelen en gebruiken onderzoekshulpmiddelen om de waargenomen gegevens te analyseren en de Mars-atmosfeer te simuleren met behulp van grote supercomputers. Dr. Daerden past zulke computermodellen toe voor bijvoorbeeld de analyse van de gegevens van de 2008 NASA Phoenix-missie naar Mars. België is ook sterk betrokken bij de ESA ExoMars-missie, die in 2016 gelanceerd zal worden. De vertegenwoordiging in iMARS benadrukt de Belgische interesse in vooruitstrevend Mars-onderzoek en -exploratie.

Contact: Frank Daerden, Belgisch afgevaardigde bij IMEWG
Christian Muller

Link naar de website van het Federaal Wetenschapsbeleid
Link naar de Federale Portaalsite