Site en franšaisView this website in English
 

Mars atmosfeer - Compositie

Samenstelling atmosfeer Mars en leven

Mars heeft een kleinere oppervlaktezwaartekracht dan de Aarde. De kracht is net sterk genoeg om de meeste gassen bij te houden, maar kan niet verhinderen dat de meeste waterdamp verdampt in de ruimte.

Bijgevolg ligt de concentratie van de waterdamp in de atmosfeer van Mars, 30 keer lager dan in de atmosfeer van de Aarde. Dit verschijnsel zorgt voor een zeer ijle atmosfeer, waarvan de samenstelling af te lezen valt in de volgende grafiek.

Koolstofdioxide (CO2) 95.32 %
Stikstof (N2) 2.7 %
Argon (Ar) 1.6 %
Zuurstof (O2) 0.13 %
Water (H2O) 0.03 %
Koolstofmonoxide 0.07 %

 

Er is geen ozonlaag op Mars

De hoeveelheden ozon en waterdamp zijn zo klein dat bijvoorbeeld UV-stralen niet worden tegengehouden, zoals wel op Aarde het geval is door de ozonlaag. Dit wil zeggen dat UV-straling de grond bereikt en daar snel alle eventueel aanwezige, organische moleculen zou vernietigen. Voor sommigen is dit gegeven, een argument om te zeggen dat op Mars geen leven mogelijk is.

Anderen wijzen er dan weer op dat, onder het oppervlak, ecologische niches gunstig voor de ontwikkeling van bacteriologische kolonies hadden kunnen of vandaag nog steeds kunnen bestaan op Mars. Dit feit is voer voor een discussie die zonder verdere, concrete bewijzen nog wel een tijdje kan aanslepen.

 

Link naar de website van het Federaal Wetenschapsbeleid
Link naar de Federale Portaalsite