Site en franšaisView this website in English
 

Mars atmosfeer

Samenstelling atmosfeer Mars en leven

Mars heeft een kleinere oppervlaktezwaartekracht dan de Aarde. De kracht is net sterk genoeg om de meeste gassen bij te houden, maar kan niet verhinderen dat de meeste waterdamp verdampt in de ruimte.

Bijgevolg ligt de concentratie van de waterdamp in de atmosfeer van Mars, 30 keer lager dan in de atmosfeer van de Aarde. Dit verschijnsel zorgt voor een zeer ijle atmosfeer, waarvan de samenstelling af te lezen valt in de volgende grafiek.

Koolstofdioxide (CO2) 95.32 %
Stikstof (N2) 2.7 %
Argon (Ar) 1.6 %
Zuurstof (O2) 0.13 %
Water (H2O) 0.03 %
Koolstofmonoxide 0.07 %

 

Er is geen ozonlaag op Mars

De hoeveelheden ozon en waterdamp zijn zo klein dat bijvoorbeeld UV-stralen niet worden tegengehouden, zoals wel op Aarde het geval is door de ozonlaag. Dit wil zeggen dat UV-straling de grond bereikt en daar snel alle eventueel aanwezige, organische moleculen zou vernietigen. Voor sommigen is dit gegeven, een argument om te zeggen dat op Mars geen leven mogelijk is.

Anderen wijzen er dan weer op dat, onder het oppervlak, ecologische niches gunstig voor de ontwikkeling van bacteriologische kolonies hadden kunnen of vandaag nog steeds kunnen bestaan op Mars. Dit feit is voer voor een discussie die zonder verdere, concrete bewijzen nog wel een tijdje kan aanslepen.

 

Water op Mars?

Zichtbare sporen van stromen in het reliëf van Mars stellen ons voor een raadsel. Hoogst waarschijnlijk moet er ooit water hebben gestroomd. Maar hoe en waarom is het verdwenen?

 

 

De Mars Odyssey, die op 24 oktober 2001 aankwam op Mars, ontdekte een laag waterijs in de bodem. Het ijs bestaat uit bevroren modder in een laag permafrost, ongeveer 1 m onder het oppervlak. Verder fotografeerden de Viking-landers op de marsgrond bij zonsopgang een dunne waas; een witte aanslag van ijskristallen (rijp).

De Mars-Express zorgde in 2004 voor een verassing toen het SPICAM- en het OMEGA-instrument waterijs in contact met de atmosfeer ontdekten op de zuidelijke poolkap. Later, in 2005, vond het MARSIS-radarinstrument niet alleen dat de lagere lagen van de poolkappen bestaan uit bijna zuiver water, het ontdekte ook enkele diepe ondergrondse ijsdepots op andere geografische breedtes. Het in kaart brengen van deze depots is nog steeds aan de gang.

In de atmosfeer van Mars, overstijgt de huidige hoeveelheid water nooit de 100 micrometer. Vergelijk dit met de Aarde waar een atmosfeer van 1 mm regenwater als heel droog wordt bestempeld. Verder onderzoek is nodig.

 

Link naar de website van het Federaal Wetenschapsbeleid
Link naar de Federale Portaalsite